Studii

Tudor Niculescu-Mizil a absolvit în anul 2010 Universitatea Națională de Muzică din București, specializarea chitară clasică, la clasa profesorului Cătălin Ștefănescu Pătrașcu. În anul 2012 a absolvit programul de masterat al Academiei de muzică din Maastricht, la clasa renumitului pedagog Carlo Marchione, cu disticția Cum Laude. În anul 2016 și-a definitivat studiile doctorale ale Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu, având calificativul Excelent.

Activități educaționale

Din anul 2012 și până în prezent este profesor titular la Școala gimnazială de arte nr. 5 din București.

Tudor Niculescu-Mizil este organizatorul și directorul artistic al Concursului Internațional de Chitară Clasică „Talente în afirmare”, aflat în anul 2023 la cea de-a XI-a ediție.

Studii de perfecționare

Trecerea timpului a însemnat o perioadă de perfecționare profesională constantă, în care Tudor a participat la cursuri de măiestrie susținute de mari personalități ale chitarei din întreaga lume printre care: Carlo Marchione, Pavel Steidl, Judicael Perroy, Ricardo Jesus Garcia Gallen, Costas Cotsiolis, Gerhard Reichenbach, Maurizio Colonna, Flavio Sala, Ioana Gandrabur, Silfredo Perez, Ioseph Urshalmi, Bosko Radojkovici.

Rezultate cu elevii

În calitate de profesor, cu o experiență pedagogică de peste 15 ani, Tudor Niculescu-Mizil a reușit să obțină până în prezent peste 200 de premii cu elevii săi la concursurile de profil din țară.

Tudor Niculescu-Mizil își câștigă locul în istoria chitarei clasice din România prin modul unic în care reușește să îmbine culorile emoțiilor sonore cu abilitățile sale tehnice. Sensibilitatea, rafinamentul, precizia execuției muzicale sunt doar câteva dintre elementele definitorii ale stilului artsitic tânărului chitarist. DUO KITHARSIS

Tânărul muzician Tudor Niculescu-Mizil este o personalitate în spațiul cultural românesc. Domnia sa a reușit să construiască rezonant un edificiu solid, spiritualizat, prin exprimarea chitaristică, solist și partener, prin activitatea didactică, la diferitele niveluri de învățământ profesionist și prin elaborarea marcată de aprecieri elogioase, a unei teze de doctorat în domeniul stilisticii interpretative muzicale. Prof.univ.dr. Șerban-Dimitrie Soreanu

Membru în jurii

Tudor face parte în mod constant din jurii de specialitate în cadrul concursurilor naționale și internaționale de profil din țară: Festivalul Internațional de Chitară de la “Sinaia”, Festivalul Internațional de Chitară „Eduard Pamfil”,  Concursul Internațional de Chitară “Talente în afirmare”, Festivalul Internațional de Chitară “Harmonia Cordis”, Târgu Mureș, Festivalul International de Chitară „Severin”, Drobeta Turnu-Severin, Concursul Național „Bucuria Muzicii”, București Concursul Național „Amadeus”, București, Concursul naţional de interpretare “Musica Vera, București.

Recitaluri

În calitate de interpret Tudor este invitat în cadrul festivalurilor de profil din țară printre care Festivalul Internațional de Chitară de la Sinaia, Festivalul Internațional de Chitară de la Târgu Mureș, Festivalul Internațional de Chitară „Eduard Pamfil”, Festivalul Internațional de Chitară Clasică „Severin”. De asemenea, Tudor Niculescu-Mizil apare în spectacole de ținută pe scena Ateneului Român – atât individual, cât și în formații camerale – pe scena Studioului de radio „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române și devine invitat permanent în cadrul unor proiecte artistice de lungă durată derulate de prestigioase instituții culturale românești: Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Librăriile „Humanitas”, „Radio România Muzical”. Interesul său s-a îndreptat deopotrivă spre susținerea de recitaluri în cadrul unor evenimente cultural artistice desfășurate și în afara granițelor: Plovdiv (Bulgaria), Budapesta (Ungaria), Eindhoven, Maastricht (Olanda).

It is a great pleasure to may introduce to you the guitar-player Tudor Niculescu-Mizil. He is namely one of the best students of my large guitar class. Besides his great musical skills (perfect knowledge of the different styles and techniques) he is a perfect example of reliable, motivated and patient person. All these gifts make him an ideal candidate for any teaching-work. Carlo Marchione

Tudor Niculescu-Mizil este unul dintre cei mai talentați și activi tineri chitariști din România. Pregătirea tehnică și muzicală de înalt nivel, dobândită prin perseverență și efort susținut în țară, în timpul anilor de studiu și prin participarea la numeroase programe de măiestrie interpretativă, a fost consolidată prin absolvirea studiilor de master în Olanda. Caracterizat prin seriozitate, răbdare, tenacitate și entuziasm, Tudor Niculescu-Mizil are calitatea de a transmite mai departe ceea ce a acumulat de-a lungul timpului. Conf.univ.dr. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu

Premii

Tehnica foarte bună dobândită, muzicalitatea specială și interpretarea inteligentă i-au fost remarcate și răsplătite de-a lungul timpului cu numeroase premii în cadrul concursurilor și festivalurilor de profil.

Premiul I la Concursul Internațional de Muzică Instrumentală din Pietra Ligure-Italia obținut în anul 2000 a fost urmat de multe alte premii primite în perioada anilor 2000-2003, sub îndrumarea domnului Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu la toate edițiile Festivalului Internațional de Chitară de la Sinaia-România (secțiunea tinerilor chitariști) și ale Concursului Internațional de Chitară Clasică Eduard Pamfil din București.

De asemenea, în aceeași perioadă, Tudor Niculescu-Mizil a primit medalii de aur la toate edițiile Concursului Național de Interpretare Instrumentală „Garabet Avachian” în două dintre acestea obținând, pe lângă punctajul maxim, premii speciale ale juriului.

În anul 2008, Tudor Niculescu-Mizil revine pe scena Festivalului Internațional de Chitară Clasică de la Sinaia, de această dată ca student al Universității Naționale de Muzică din București și obține premiul al doilea al secțiunii „Maeștri”.

CD

Cd-ul său, „Romantic guitar” lansat în anul 2015 îmbină sensibilitatea și expresivitatea specific romantice cu virtuozitatea interpretativă, bucurându-se de un real succes în rândul iubitorilor de chitară clasică.

Publicații

Pe lângă activitatea de solist și profesor, Tudor Niculescu-Mizil se manifestă și în domeniul publicațiilor pentru chitară clasică:

  • „Ipostaze tehnico-interpretative chitaristice în creația compozitorului Mauro Giuliani”, Editura Muzicală, București, 2017
  • „Colinde”, vol. I, culegere cu 10 aranjamente pentru chitară clasică, Editura Muzicală, București, 2018
  • “Valsul nr. 2 de Dmitri Șostakovici” – aranjament pentru chitară clasică, Editura Muzicală, București, 2023
  • “Colinde”, vol. 2 – culegere cu 10 aranjamente pentru chitară clasică, Editura Muzicală, București, 2023