Întrebari frecvente și recomandări
1. De câte ori pe săptămână este indicat să faci cursuri?
HOBBY: În funcție de dorința și pasiunea fiecăruia cursurile pot fi programate de mai multe ori pe săptămână. Frecvența minimă este de o oră pe săptămână.
PERFORMANȚĂ: Pentru a obține performanța este necesar un program susținut de studiu precum și o întâlnire constantă cu profesorul îndrumător. Frecvența recomandată a cursurilor este de 2 ori pe săptămână.
2. Cât timp este indicat să aloci studiului individual?
HOBBY: Este bine să fii conștient că un instrument, oricare ar fi acesta, nu cântă singur. De aceea, pasiunea de a cânta la chitară din plăcere trebuie să fie însoțită și de un minim program de studiu constant prin care să se poată realiza o evoluție de la o lecție la alta.
PERFORMANȚĂ: Pentru nivel începător, programul de studiu va include o parte de tehnică (între 30-40 de minute) și o parte de exersare a pieselor (aproximativ 1h). Per ansamblu un studiu zilnic de 1h si 30 de minute asigură cursantului începător o evoluție satisfăcătoare în vederea obținerii performanței.
Pentru nivel intermediar și avansat, partea de tehnică va dura între 40-60 de minute iar studiul pieselor va necesita între 1h și 30 de minute și 2h. Astfel, un program mediu de studiu poate ajunge să dureze, în acest caz, între 2h și 4h pe zi, în funcție de motivația fiecăruia.
3. Cum te raportezi față de cursurile de chitară?
HOBBY: Cursantul care studiază chitara ca hooby dorește să își petreacă într-un mod constructiv și plăcut timpul liber de care dispune. Este interesat de ceea ce poate învăța și consideră această activitate ca o îmbinare între dorința de recreere și seriozitatea pe care o implică studiul oricărui instrument.
Cursantul care vede chitara ca pe un hobby are o atitudine activă cu privire la ceea ce poate realiza frumos prin muzică, fiind deschis să interacționeze și cu alte persoane care au aceeași pasiune. Astfel, prin studiul chitarei și prin cunoașterea unui nou limbaj, ți se poate deschide un orizont care conduce la creionarea unei personalități sensibile dar extrovertite și la aprecierea muzicii de calitate, atât în prezent cât și pe viitor.
PERFORMANȚĂ: Cursantul care vizează performanța studiază cu bucurie, din proprie inițiativă și are curiozitatea de a descoperi noi modalități de interpretare. Dificultățile de ordin tehnic sunt văzute ca provocări care pot fi depășite prin muncă și continuitate în studiu. Elevul performant are în sinea lui siguranța că poate să reușească, este conștient de emoțiile pe care le are pentru a le putea controla cât mai bine în cadrul evoluțiilor pe scenă și își dorește să valorifice talentul pe care îl are.
4. Ce fel de corzi trebuie să cumperi?
HOBBY: În privința corzilor, este important ca acestea să fie pentru chitară clasică, adică primele trei corzi să fie confecționate din nailon. În măsura în care cursantul folosește corzile doar pentru studiu individual acasă, fără ieșiri pe scenă, se pot cumpăra doar corzi de studiu – D’ addario.
PERFORMANȚĂ: Pentru performanță este bine să se achiziționeze corzi calitative de concert atât pentru programul de studiu, cât și pentru aparițiile pe scenă. Acest lucru îi va permite cursantului să realizeze și în cadrul programului de studiu interpretări cât mai calitative. De asemenea, corzile trebuie schimbate cu regularitate, cel puțin o dată pe lună și înainte de fiecare ieșire pe scenă – D’addario sau Savarez.