Cum să îți alegi chitara
Atunci când vrei să înveți să cânți la chitară trebuie să știi că vei avea nevoie de o chitară pe care să poți repeta acasă. În timpul lecțiilor profesorul îi explică și îi arată cursantului ce are de făcut, urmând ca acesta să repete de la o lecție la alta pentru formarea deprinderilor.
Daca dorești să cumperi chitara dintr-un magazin, atunci trebuie să mergi într-un magazin de muzică. Chitara clasică are 6 corzi dintre care primele trei sunt confecționate din nailon.
În funcție de vârsta cursantului și de dezvoltarea sa fizică se va opta pentru chitare de dimensiuni diferite:
- 6-8 ani: chitară de dimensiune 1/2
- între 9-12 ani: chitară de dimensiune 3/4
- peste 12 ani: chitară de dimensiune 4/4
Primul lucru atunci când alegi o chitară trebuie să ai grijă să nu aibă defecte vizibile de construcție: fisuri, zgârieturi, crăpături în lemn, deformări ale planului grifului, denivelări în cadrul lemnului, probleme ale stratului de protecție. Este bine să verifici cheițele de acordaj, să aibă un curs lin, fără întreruperi.
Un alt aspect important se referă la planul corzilor care trebuie să fie uniform. Toate corzile trebuie să fie la aceeași înălțime una față de cealaltă și de asemenea să aibă o tensiune unitară. De aceea, după ce vei verifica vizual planul corzilor în dreptul rozetei, vei apăsa ușor cu palma pe corzi pentru a simți dacă tensiunea este egală pentru fiecare coardă.
Aspectul instrumentului este cel mai puțin important (culoare, desenul din jurul rozetei sau semne distinctive) și nu trebuie să reprezinte un criteriu de achiziționare.
Instrumentul trebuie întotdeauna testat înainte de achiziționare. Este bine, de asemenea, să se încerce măcar 2-3 instrumente diferite pentru a avea termen de comparație.
Având în vedere că testarea unui instrument presupune anumite cunoștințe și abilități este bine să mergi însoțit de cineva care are experiență în domeniu. Astfel, vei avea șansa să faci alegerea cea mai potrivită.
Se vor avea în vedere următoarele criterii:
- Calitatea emisiei sonore
Calitatea emisiei sonore se referă la specificul sunetului și la gradul maxim de frumusețe a sunetelor pe care îl poate oferi instrumentul în momentul diferitelor moduri de ciupire a corzilor. Calitatea sonoră are în vedere mai mulți factori printre care: claritatea sunetelor, capacitatea acestora de a forma o sonoritate unitară, bogăția în armonice.
- Testarea pozițiilor de pe grif
În foarte multe cazuri este posibil ca sunetele din primele poziții de pe griful chitarei, pe diferite corzi, să nu se audă corect. Este un fenomen destul de întâlnit ca în momentul articulării unui sunet în primele poziții să se audă efectul de „bâzâit” al corzilor. Acesta se produce din cauza atingerii corzilor, prin apăsare, de tasta poziției următoare.
De asemenea este foarte important să se testeze toate pozițiile de pe grif, astfel încât să nu existe pericolul ca în unele poziții sunetele să nu se audă corect sau chiar să nu se poată emite din cauza unor defecte de producție.
- Capacitatea de a se acorda
Un aspect deosebit de important este ca instrumentul să poată fi acordat. Un instrument pe care nu îl poți acorda în momentul achiziționării, indiferent de gradul de uzură al corzilor, nu poate să reprezinte o opțiune. Capacitatea de a se acorda este un element esențial peste care nu se poate trece.
- Raportul sonor dintre bași și corzile din nailon
O chitară calitativă va avea bași profunzi și acute strălucitoare. Echilibrul dintre bași și acute este foarte important pentru a păstra proporția potrivită între sonoritatea bașilor al cărei scop este de a susține și de a scoate în evidență acutele.
- „Sustain-ul” – durata sunetelor din momentul ciupiturii și până la dispariția acestora
Extincția sunetelor după momentul ciupiturii trebuie să se realizeze gradual. „Sustain”-ul sunetelor trebuie să fie cât mai uniform, astfel încât toate sunetele să dureze cât mai mult și, în limita posibilităților, la fel de mult.
- Strălucirea sunetului pe coarda întâi
Coarda întâi este responsabilă, de regulă, pentru conducerea liniei melodice principale. De aceea este bine să te asiguri că sonoritatea pe această coardă este clară, deschisă, strălucitoare.
- Uniformitatea timbrală a corzilor
Fiecare coardă trebuie să sune în aceeași manieră, astfel încât să nu existe diferențe majore de receptare a sunetelor în momentul ciupirii a două corzi diferite. Spre exemplu, este posibil ca prima coardă să aibă un sunet strălucitor, iar a doua coarda să sune înfundat sau mat.
- Volumul instrumentului
Având în vedere că chitara este un instrument cu o sonoritate relativ firavă față de alte instrumente precum pianul, va trebui să se aibă în vedere care este paleta dinamică a instrumentului (cum se aude instrumentul în planuri dinamice diferite de piano, forte, fortissimo). De asemenea, trebuie să se observe capacitatea rezonatorie a cutiei de rezonanță care se poate simți nu numai auditiv, ci și fizic, efectiv prin intermediul corpului și al brațelor. Proiecția sonoră este un alt aspect care trebuie urmărit, adică măsura în care sunetele sunt proiectate din interiorul cutiei de rezonanță înspre cel care ascultă.
- Calitatea și durata armonicelor
În diferite poziții pe griful chitarei pot fi realizate armonice sau flageolete – cele mai uzuale fiind pozițiile III, V, VII, IX, XII. Flageoletele emise în aceste poziții trebuie să se audă clar, să dureze și să aibă consistență.
- Paleta de culori timbrale:
În funcție de locul față de rozetă în care se ciupesc corzile, sonoritatea poate fi diferită: ciupira corzilor în dreptul rozetei („naturale”), spre cordar („sul ponticello”) și în dreptul ultimei taste de pe grif („sul tasto”). Aceste diferențieri trebuie să fie clare.
Ținând cont de criteriile de mai sus vei putea să achiziționezi o chitară care să te mulțumească și care să te ajute să cânți cu plăcere. Trebuie să ai în vedere, bineînțeles, și bugetul pe care ești dispus să îl aloci în funcție de scopul pentru care o cumperi (hobby sau performanță, nivel începător/intermediar sau avansat, achiziție pentru termen scurt sau pentru termen lung).
Pentru cei care studiază chitara clasică în sistem de performanță, chitarele de lutier sunt cea mai bună opțiune. Acestea sunt superioare din punct de vedere calitativ față de chitarele de serie și pot fi realizate la comandă ținând cont de caracteristicile și de cerințele fiecărui interpret.
După ce ai ales chitara potrivită, vei avea nevoie de câteva accesorii și anume: o husă sau un toc pentru transport sau pentru a ține chitara protejată în casă, un scăunel pentru piciorul stâng și un stativ pentru partituri.